• Економска школа у Чачку
    Економска школа у Чачку
  • Школа са традицијом
    Школа са традицијом
  • Основана 1948. године
    Основана 1948. године

Према годишњем плану рада школе у школској 2019/2020. изведено је стручно-студијско путовање за ученике другог разреда, које је било планирано за септембар.

ЗЕИТНЛИК

На пут се кренуло 08.09.2018.год. у 03:00 часова у пратњи туристичких водича ТА “АРИВА“. Шест професора Економске школе, један професор Музичке школе, Директор школе, лекар (Марија Страњанац), 109 ученика Економске школе и 9 ученика Музичке школе распоређени су у два аутобуса (једн обичани и један декер). На свака два сата су прављене паузе у току путовања. Након паузе у Предејанима наставили смо пут ка граничном прелазу Прешево и Табановци, и у 10:00 часова ушли у Македонију. Наставак пута кроз Македонију био је угодан уз музику и веселу атмосферу. Убрзо смо се нашли на новом граничном прелазу Богородица, који смо брзо прешли, као и Евзони где смо завршили са граничним формалностима, ушли у Грчку у 12:30 часова и кренули да остварујемо наш програм.

Путовање се наставило испод Олимпа, кроз Македонију и Тесалију, иза леђа Солуна, поред кланца Темпи. У вечерњим сатима стигли смо у Каламбаку , место испод Метеора и сместили се у хотел „Kosta Famissi“. Вечера је била у 19:30 часова, слободно време за шетњу и разгледање градића до 24 часа.

МЕТЕОРИ

ЛЕОНИДАС

Сутрадан, после доручка у хотелу посетили смо радионицу за израду икона у непосредној близини хотела, а онда смо се упутили ка првом, најстаријем и највећем манастиру Преображење на Метеорима, где смо се задржали у разгледању уз стручно објашњење наших водича. Након тога смо имали прилику да панорамски разгледамо преосталих пет манастира Метеора. После тога имали смо ручак у Каламбаки, а потом кренули пут Атине. У вечерњим сатима смо стигли у Атину где смо били смештени у три хотела: „Mirabel“, „Kristal City“ и Golden City“. Сва три хотела су била у кругу од 200 метара. После вечере посетили смо брдо Филопапос (брдо муза) са кога се могла видети цела Атина и лепота Акропоља ноћу. Ту смо уживали у погледу и саслушали излагање локалног водича на српском језику. Након повратка у хотел ученици су имали слободно време до 24 часа за дружење у собама.

АТИНА

 

Трећи дан је почео доручком у горе наведеним хотелима у Атини, а након тога смо се упутили ка атинском Акропољу. Уз стручно објашњење водича уживали смо у разгледању остатака античког града. Након тога смо панорамски разгледали Атину (стадион Олимпиакос, тргови Омониа и Синтагма, Парламент, Хадријанова врата, Зевсов храм, Академија наука, Универзитет и библиотекa). Зауставили смо се код старог Олимпијког стадиона на коме су одржане прве олиимпијске игре. Ученици су у центру Атине (трг Синтагма, Хермесова улица-шеталиште) имали три сата слободног времена за шетњу. У 14:00 часова смо се окупили код зграде Парламента где смо присуствовали смени председничке страже (Евзона). Након тога смо се упутили ка Глифади, атинском купалишту где су ученици заједно са својим професорима имали прилику да се купају у Јонском мору. После купања ученици су добили и ручак – гирос, кроасан и воду, тако да је уживање на плажи трајало до 18:00 часова. Када смо се вратили у хотел, ученици су се припремили за Грчко вече у једној од оближњих таверни - где су уживали у грчкој храни, музици и фолклору. Угођај је био комплетан што се тиче хране, музике, фолклора и љубазности особља. Такође су наши ученици учили да играју уз грчку музику и имали могућност да обуку грчку народну ношњу и играју у корак са грчим плесачима. Након тога смо се вратили у хотел где су ученици слободно време провели у дружењу по собама уз заслужени одмор.

РИО АНТЕРИО

Четврти дан смо након доручка напустили хотеле у Атини и упутили се за Пелопонез, уз краће задржавање на Коринтском каналу (мореузу, који спаја Коринтски залив са Саронским заливом у Егејском мору) - чуду грчког грађевинарства, дугом 6,3 км, широком 23 метра. Наставак путовања према Делфима, преко Патре. По доласку у Патру смо разгледали град, а након тога су ученици имали слободно време за шетњу у центру Града. Потом смо се укрцали на трајект, што је такође био доживљај за ученике, јер смо уживали не само у пловидби Јонским морем, него и у погледу на највећи висећи мост на свету. Лепо време омогућило је многим ученицима да буду на терасама трајекта, да уживају и фотографишу. На Делфима смо смо разгледали локалитет Омфалос (центар света). Након тога смо разгледали музеј. У вечерњим часовима сместили смо се у хотел „King Iniohos“ на Делфима. Након вечере ученици су имали прилику да шетају у центру Делфа. Слободно вече је било до 24 часа, које су ученици искористили на различите начине, за шетњу, одмор, послужење у пицерији и посластичарници... По повратку у хотел ученици су наставили дружење у собама.

ДЕЛФИ

 

Пети дан пут смо наставили ка Солуну. Најпре смо ишли у цркву Свете Петке у кланцу Темпи. Ту смо направили паузу од 30 минута у предивној природи и хладовини Афродитиних извора, где смо имали прилику да уђемо у Цркву Свете Петке и понесемо свету воду са извора.

Након тога смо наставили пут уз задржавање у Паралији. Ученици су имали могућност да се купају на Егејском мору или да искористе време за шетњу по Паралији. Затим смо кренули ка Солуну и српском гробљу Зејтинлик, где су ученици одали пошту херојима Првог светског рата и где је начињена заједничка фотографија. У вечерњим сатима смо стигли хотел „Grand palace“ са 5 звездица, где смо се сместили. Одморили смо се на вечери и уз специјалитете грчке кухиње и окрепили се после напорног дана. Након вечере ученици су имали слободно време за дружење у собама до 24:00 часа.

СВ ПЕТКА

 

Ујутру, шести дан, у 08:30 часова напустили смо хотел и кренули на панорамско разгледање града (Црква Св. Димитрија, улица Егнатиа, Галеријусов славолук, Ротонда, споментик Александра Македонског, Аристотелов трг, Бела кула).

 АЦО

После тога ученици су имали слободно време које су искористили за шетњу главном улицом Игњација. Одатле смо отишли у тржни центар Космос, где су ученици имали три сата за куповину и одмор.

Након тога, упутили смо се ка граници са Македонијом, коју смо прешли у 18:40 часова. Путовали смо око три сата кроз Македонију, а у Србију ушли у 21:46 часова. Наставили смо путовање кроз Србију а паузу смо имали у мотелу „Предејане“ где смо имали прилику да се освежимо. У Чачак смо стигли 14.09.2018. године у 03:00 часова.

Са овог путовања ученици су понели позитивне утиске због локалитета које су имали прилику да виде, купања у Јонском и Егејском мору, Грчке вечери, дружења и веселе атмосфере током читавог пута. Све у свему може се констатовати да је ово ССП било успешно и да су ученици понели много утисака и знања, да су били добри, да су поштовали рокове и договор са одељењским старешинама. Посебна похвала докторки Марији Страњанац која је сваког момента била ту за децу којима је била потребна њена помоћ. Похвале за све ученике, професоре и Директора који су били на висини задатка.

На овом путовању, друге вечери у Атини 10.09.2019. (уторак), након повратка са Грчке вечери, ученик одељења 2/4 Лука Јанковић се оклизао у соби и пао. Том приликом му је излетело колено из зглоба. Одмах је позвана хитна помоћ. Након доласка хитне помоћи ученик је одвезен у болницу, где му је урађен скенер колена. Према препоруци лекара из болнице ученика је било потребно упутити авионом за Србију, јер никако није препоручљиво да настави путовање са повређеним коленом. Одељењски старешина Слободанка Остојић је контактирала родитеље ученика од којих је добила сагласност да се ученик врати за Србију авионом. Такође су контактирани представници агенције Арива. Ученик је нардног дана (11.09.2019., среда) у 14:00 часова авионом кренуо за Београд. (пре тог времена није било могуће резервисати авионску карту дечаку јер су места била попуњена у ранијим поласцима авиона). У Београд је стигао у 16:00 часова. На аеродорому су га сачекали родитељи и представник агенције арива Горан Ђорђевић који је ученика и његове родитеље сместио у хотел. Истог дана у 19:00 часова ученик је снимио колено на магнетној резонанци у приватној клиници за дијагностику. Сутрадан, 12.03.2019. (четвртак) у 07:00 часова је прегледан од стране доктора Глишића, у болници на Бањици, који је констатовао да је ученик истегао тетиву. Стављена му је лонгета на колено и упућен је на кућно лечење. Контрола је заказана за 15 дана. Дечак је у авиону имао два седишта као би могао да испружи ногу. Све трошкове превоза таксијем, путовања авионом, превоза амбулантним колима, лекара на аеродорому и смештаја дечака и његових родитеља у Београду сноси агенција Арива.

                                                                                                            Вођа разредног већа другог разреда

                                                                                                                                  Јелена Поповић, проф.

Бројач посета

293944
ДанасДанас39
ЈучеЈуче198
Ове седмицеОве седмице426
Овог месецаОвог месеца4182
Укупно Укупно 293944