• Економска школа у Чачку
    Економска школа у Чачку
  • Школа са традицијом
    Школа са традицијом
  • Основана 1948. године
    Основана 1948. године

У суботу, 7. 9. 2019. одржана је 28 ''Велика планинска трка'' у организацији Планинарског друштва Каблар. Из наше школе је учествовало 10 ученика и то из одељења 2/1и 2/2. Ученике су водили професори географије Горан Шипетић и Иван Рвовић

Манифестација је ове године добила републички значај, јер се поред неколико школа са територије града Чачка и Горњег Милановца, придружио и велики број планинарских организацији из целе Србије. 

Први пут су учесници могли бирати више стаза . Ми смо заједно са Економском школом и Саобраћајно-машинском школом одабрали средње тешку стазу која води до врха Овчара. Стаза је била напорна, један део је водио гребеном планине, али успели смо да је савладамо. Прешли смо укупно око 11 километара, уживали у видиковцима и посетили два манастира тзв. ''Српске Свете Горе''. Веома леп дочек смо имали у манастиру Сретење, где су нас  исцрпљене од ходања  окрепили соковима, кафом  колачима и најискренијом љубазношћу. Добар пријем смо имали и у манастиру Свете тројице.

Након планинарења  у Овчар Бањи је организован ручак за све учеснике. Осећали смо се посебно, јер смо од планинарског друштва Каблар добили захвалницу, као школа која редовно учествује на овој манифестацији.  Посебно смо захвални на организацији председнику планинарског друштва, Александру Бараћу.

Циљ је испуњен-дружили смо се и уживали у природи, упознали смо лепоте Овчарско-кабларске клисуре и тако још више заволели наш крај.


 

Дана 5. 10. 2019. одржан је традиционални излет на планину Каблар. Уочавали смо и бележили различите облике рељефа, објашњавали њихов постанак, повезивали са живим светом (корелација географије и биологије). Са врха Каблара смо имали поглед на прелепу природу, укљештене меандре Мораве, планине, клисуру, манастире. Наравно, направили смо низ лепих фотографија.

Дана 19. 10. 2019. одржан је излет на планину Тару.

Захваљујући Михољском лету, уживали смо у прелепим бојама и прелепом дану у нашем најлепшем националном парку. Посетили смо прашумски резерват ''Црвени поток'' и у оквиру њега чувену ''Тепих ливаду''. Пешачили смо уређеном стазом до видиковца ''Бањска стена'', одакле се пружа величанствен поглед на кањон Дрине. Успут смо видели на десетине љубитеља природе из многих крајева света. Срели смо и Јована Мемедовића, аутора емисије ''Сасвим природно'', са екипом РТС-а. На срећу, нисмо срели ни једног медведа, по којима је ова планина позната.  Излет смо завршили посетом акумулације Заовинско језеро, прво реверзибилно језеро у Европи. Одмах изнад језера је природно станиште чувене Панчићеве оморике, односно место где је наш научник први пут угледао ову врсту реликтног четинара.

Дан проведен на планини, на чистом ваздуху, прелепе јесење боје, кањони, столетна стабла, језера, оставили су незабораван утисак. Батерије су напуњене до следећег сусрета са природом.


tara

tara1

tara2

tara3

tara4

 

Бројач посета

293953
ДанасДанас48
ЈучеЈуче198
Ове седмицеОве седмице435
Овог месецаОвог месеца4191
Укупно Укупно 293953