• Економска школа у Чачку
    Економска школа у Чачку
  • Школа са традицијом
    Школа са традицијом
  • Основана 1948. године
    Основана 1948. године

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

2017/2018.

 Од фејсбука до књиге

  Фејсбук је одавно присутан у животу савременог човека. Старији су често склони критиковању ове друштвене мреже, јер сматрају да младима одузима много времена и не доноси ништа вредно и корисно. Међутим, наша суграђанка Јелена Ћусловић, професор енглеског језика, је управо показала супротно.

Karta

          На трибини, одржаној 29. 11. 2017. у Дому културе, објаснила је, заједно са писцем Гораном Стојчићем како су њене објаве на фејсбуку постале књига. Заправо, почела је са писањем кратких прича на фејсбуку и временом су се за те исте приче заинтересовали многи људи, па и сам издавач  који их је пронашао и понудио да објави књигу. Настала књига СНОВИ ЗА БУДНЕ је управо поменуте вечери промовисана, а многобројна публика, састављена и од наших ђака и професора је испратила ово занимљиво вече. Прво дело је наишло на одличан пријем и БУДНИ читаоци чекају нову књигу са којом ће, вероватно, открити неке нове СНОВЕ, своје или саме ауторке.

 

Сајам књига у  2017/2018. години

Сајам књига је традиционална манифестација, за читав регион, па и за нашу школу. Из године у годину ученици Економске школе посећују овај културни догађај, а ове године је 25. октобра пошло 350 ученика, односно седам аутобуса.

Sajam knjiga 201718 1

У уобичајено време се кренуло тј. у 7,30 часова са платоа код школе "Вук Караџић" и у Београд се стигло око 11 часова. Ученици су са професорима најпре обишли штандове излагача књига, а онда провели слободно време на занимљивим локацијама у Београду.

Sajam knjiga 2017 18 3

Sajam knjiga 2017 18 1

У 17 часова су се сви упутили за Чачак где су и стигли око 20 часова. Није било никаквих нежељених догађања и утисак је и професора и ученика да је ово још један успео излет до Београда у коме су се спојили култура читања и култура путовања.

 

Ана Карењина, сећања Вронског

У среду, 18.10. 2017. у Дому кулуре, од 18,00 часова, уценици неких одељења I и II рареда Економске школе су са професорима српског језика и књижевности погледали најновији филм АНА КАРЕЊИНА, СЕЋАЊА ВРОНСКОГ, који је највећим делом прича о познатом Толстојевом роману у комбинацији са текстом једне приповетке.

Више од два сата, гледаоци су могли пратити причу о љубави коју овог пута представља Анин син Сергеј који је 1904. у Мандзурији као главни хирург руске војне болнице спасава рањене официре међу којима је и Вронски. После краћег оклевања Вронски представља трагицчну љубав са Аном и схвата да је заточеник те љубави  тридесет година. Редитељ Карен Сахназаров је дао врло убедљиву, динамичну, сликовиту и реалну причу једног дела романа АНА КАРЕЊИНА. Изузетни костими, богата сценографија, колоритна фотографија, предивни пејзажи воде гледаоце кроз филм и показују да се роман увек може изнова читати и да је пожељно ново виђење овог светског класика.     

    Изложба у Галерији „Надежда Петровић“

Ученици Економске школе су посетили изложбу ВЕСЕЛИ ПАКАО , Небојше Бежанића у Галерији „Надежда Петровић“. То су слоке и цртежи чачанског сликара који живи и ради у Паризу. Током треће недеље септембрасу са професорима видели необичне уметничке творевине, веома цењеног аутора, који посматрача не оставља равнодушним. Инспирисан Дантеовом „Божанственом комедијом“, показао је кроз динамичне слике куда води овај свет, захуктао у својој грамзивости и ратничким походима.

Прослава 180 година Гимназије

            Ученици Економске школе су посетили изложбу ВЕСЕЛИ ПАКАО , Небојше Бежанића у Галерији „Надежда Петровић“. То су слоке и цртежи чачанског сликара који живи и ради у Паризу. Током треће недеље септембрасу са професорима видели необичне уметничке творевине, веома цењеног аутора, који посматрача не оставља равнодушним. Инспирисан Дантеовом „Божанственом комедијом“, показао је кроз динамичне слике куда води овај свет, захуктао у својој грамзивости и ратничким походима.

У понедељак, 18. септембра 2017. године, у Гимназији је одржана монодрама НАШИ ДАНИ, у извођењу глумца из Београда Радослава – Ралета Миленковића. Глумац је адаптирао дела В. Петковића – Диса и Радоја Домановића и на модеран начин представио живот у Србији. Веома убедљиво, врло сугестивно, великом броју ученика  и професора је дочарао политички мрак Обреновићеве Србије. Његова надахнута глума је више пута прекидана аплаузима, којима је публика награђивала његово виртуозно извођење. Овом представом је почело обележавање гимназијског јубилеја – 180 година постојања.

 Друго обележавање истог повода била је промоција књиге КУЋА НАШЕ МЛАДОСТИ, аутора Владимира Димитријевића, у четвртак21. новембра 2017. Овај изузетни чачански професор српског језика и књижевности, прикупио је огромну грађу, у којој су протекле године ове школе сачувале сећање на дивне професоре и ученике ове школе. Како је рекао директор Гимназије Иван Ружичић, око 35.000 ђака и 3.000 професора је прошло кроз ову школу. Оставили су диван траг и сећање на њих показује управо ова књига. Многи професори и ђаци и Гимназије и наше школе присуствовали су овом догађају и били у прилици да чују најстаријег матуранта Гимназије, који је матурирао 1947. године, а рођен исте године када је направљена зграда Гимназије, 1927. године.


Бројач посета

96061
ДанасДанас13
ЈучеЈуче138
Ове седмицеОве седмице460
Овог месецаОвог месеца2143
Укупно Укупно 96061