Ученице Економске школе из Чачка, Јелена Кнежевић и Јована Петковић,  освојиле су треће место на такмичењу у оквиру пројекта Економијада.

Домаћин Економијаде ове године била је Економска школа „Мирко Вешовић“ из Подгорице, осим домаћина на Економијади су  учествовали представници 10 економских школа из Београда, Чачка, Бања Луке, Тузле, Сарајева, Загреба, Љубљане,  Новог Марофа и  Струмице.

Ekonomijada 1 u 2017

У уторак 10. маја у Ужицу је одржан сајам виртуелних предузећа Економских школа  из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије.  На сајму се представило 24 виртуелне компаније из области трговине, банкарства, туризма  и осигурања.

Економску школу из Чачка представљали су ученици одељења III/6, Маријана Новичић, Сузана Лужанин, Драгана Обрадовић, Јована Ђорђевић, Тијана Ћурчић, Марија Рајић и Тодор Трифуновић, уз менторство професорке Данијеле Рвовић, и на сајму су  представили своје виртуелно предузеће Брашњава дружина.

20160510 101317

Рад ученика оцењивала је стручна комисија коју су чинили представници привреде и високошколских  установа из Ужица. И поред велике конкуренције, прво место у укупном пласману освојило је  виртуелно предузеће Брашњава дружина из Економске школе Чачак.

20160510 163258

 Економску школу из Чачка представљали су ученици одељења III/6Маријана Новичић, Сузана Лужанин, Драгана Обрадовић, Јована Ђорђевић, Тијана Ћурчић, Марија Рајић и Тодор Трифуновић, уз менторство професорке Данијеле Рвовић, и на сајму су  представили своје виртуелно предузеће Брашњава дружина.

20160510 101317

Ученици су на овај начин успешно представили  практична знања из рачуноводства, банкарства, трговине, пословне комуникације и вештина успешне презентације, чиме су показали да су потпуно спремни за рад у реалним предузећима. 

20160510 163450

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Данијела Рвовић

Регионални пројекат „Економијада“ покренут је у Сарајеву 2009. године. Циљ пројекта је повезивање ученика са простора бивше Југославије, размена знања, искустава и вештина стечених током школовања. Овогодишња Економијада одржана је у Новом Марофу и Вараждину од 11-13. априла,  поред домаћина на Економијади су  учествовали представници економских школа из Чачка, Београда, Подгорице, Бања Луке, Тузле, Сарајева, Загреба, Љубљане и  Струмице. Представници наше школе били су:  директор Владан Ницовић, професорка Данијела Рвовић и ученице одељења 3/6 Маријана Новичић и Сузана Лужанин.

Ekonomijada 2016

Програм  Економијаде започео је 11. априла свечаном приредбом добродошлице у оквиру које се представило свих 11 школа учесницa, трудећи се да на најбољи начин представе школу, град и државу из које долазе.

Други дан Економијаде обишли смо град Вараждин, Факултет за информатику и успешно породично предузеће за производњу и прераду лековитог биља.

Трећи дан одржан је и  квиз "Паметна економија" у коме су наше ученице освојиле пето место.

Домаћин  Економијаде 2017. биће  Средња економска школа Мирко Вешовић из Подгорице.

Данијела Рвовић

sajam VP 2016

Сајам виртуелних предузећа одржан је у Дому културе у Чачку у уторак 26. априла 2016. године. На сајму су учествовала следећа виртуелна предузећа:

Број штанда Назив Назив и седиште школе
1. Tom&Jerry Економска школа Чачак
2. Cookie Економска школа Чачак
3. АС Спорт Економско-трговинска школа Пријепоље
4. Сафир Економска школа Чачак
5. АДО Будућност Економска школа Чачак
6. Honey story company Средња школа „Свети Ахилије“ Ариље
7. VisualX Економска школа Чачак
8. Teaera Економска школа Ужице
9. Cherry Економска школа Чачак
10. Дионис Економска школа Чачак
11. Колачко Економска школа Чачак
12. Еко банка Економска школа Чачак
13. Канафа Економска школа Ваљево
14. Montebella Економско-трговачка школа „Књаз Милош“ Горњи Милановац
15. Брашњава дружина Економска школа Чачак

Централна Виртуелна Банка је имала свој штанд преко којег су виртуелна предузећа обављала послове платног промета у току сајма.

Сајам виртуелних предузећа отворио је директор школе Владан Ницовић и пожелео успешно пословање. Након тога присутним учесницима се обратио руководилац Школске управе ВладанСеизовић који је истакао значај оваквих манифестација у циљу представљања квалитета рада школе. Горана Танасковић, представник Привредне коморе, која учествује као жири на сајму већ четврти пут за редом, истакла је да је квалитет сајамског пословања из године у годину све бољи.  

Након свечаног отварања,почело је сајамско пословање, а комисија је кренула у реализацију свог не тако захвалног задатка, оцене виртуелних предузећа у 5 такмичарских категорија. Чланови комисије који су омогућили успешну реализацију сајма су: 

 • Горана Танасковић- Регионална Привредна комора Краљево ОЈ Чачак
 • Драгана Кузмановић- Удружење пословних жена Надежда Петровић
 • Жаклина Бојовић- извршни директор за комерцијалне послове Унипрометa
 • Бранка Каличанин- директор ДДОР Нови Сад
 • Радина Никитовић-  Сава осигурање
 • Ана Чкоњевић-  финансијска служба ФРА
 • Адам Зимоњић- власник ТП Маестрал
 • Зоран Томашевић- власник Томаш електро
 • Урош Топаловић- маркетиншка агенција MA team
 • Горан Марић- Uniqa osiguranje
 • Бранимир Плазинић- директор Плазматех

Сваки посетилац сајма добио је вредносну платну картицу од 50.000 динара. Подељено је око 400 платних картица.Виртуелна предузeћа су се максимално трудила да посетиоце привуку да тај новац потроше баш код њих. На различите  начине су ученици привлачили купце па су служили своје производе, организовали наградне игре и делили поклоне.  

Посебно је значајна организована посета представника Научно технолошког парка Чачак који су имали прилику да се упознају са практичним радом наших ученика.

У оквиру сајма одржана је и презентација образовне понуде наше школе коју је организовано посетио велики број основаца и њихових наставника. Основци су имали прилику детаљно да се упознају са образовним профилима које нуди наша школа, посебно значајни су утисци које су им пренели наши садашњи ученици.

Од 12 до 13  часова одржане су презентације свих виртуелних предузећа које су ученици унапред припремили  у Power pointu.

Комисија је вреднорадила, тако да је у 14.30  часова све било спремно за проглашење победника у 5 такмичарских категорија:

Најбољи рекламни материјал

 1. Место „Teaera“ Ужице
 2. Место „Коолачко“ Чачак
 3. Место „Еко банка“ Чачак

Најбољи штанд

 1. Место „Teaera“ Ужице
 2. Место „АС спорт“ Пријепоље
 3. Место „Коолачко“ Чачак

Најбоља документација

 1. Место „Еко банка“ Чачак
 2. Место „Honey story company“ Ариље
 3. Место „АС спорт“ Пријепоље

Најбољи продавац

 1. Место „АС спорт“ Пријепоље
 2. Место „Visual X“ Чачак
 3. Место „ Cherry“ Чачак

   Најбоља Power Point презентација

 1. Место „АС спорт“ Пријепоље
 2. Место „Cookie“ Чачак
 3. Место АДО „Будућност“ Чачак

Предузеће које је у укупном збиру освојило највише бодова по свим категоријама је Брашњава дружина Чачак и као такво је проглашено за победника сајма. Привредници града Чачка наградиће ово предузеће одласком на један реални сајам привредних друштава у току следеће школске године.

Имајући у виду да је ово најбољи начин презентације практичних знања наших ученика, надамо се да ће прерасти у традиционалну манифестацију са великим бројем учесника.

Данијела Рвовић

Катарина Ћурчић

Економијада је одржана у Љубљани у периоду од 16-18.04.2015. године,  на њој су учествовали представници 11 средњих економских школа са простора бивше Југославије (Србије, Хрватске, домаћина Словеније, БиХ, Републике  Српске, Македоније и Црне Горе). Представници Економске школе Чачак били су:  директор Владан Ницовић, професор Данијела Рвовић и ученице Магдалена Јосиповић 3/2 и Наталија Весковић 3/1.

Foto (1)

Домаћин Економијаде, Средња економска школа  из Љубљане, за све учеснике организовала  је посету Градске  куће, Факултета за менаџмент у Копру, фабрике  за производњу авиона и Постојнске јаме.

Foto (2)

Foto (4)

Саставни део активности Економијаде  је квиз Паметна економија, у коме су ученици одговарали на питања из економије и права.  Први пут екипе нису формиране по школама, већ су формиране трочлане екипе са представницима различитих држава.

Foto (5)

Све планиране активности Економијаде у потпуности су реализоване и на тај начин су остварени циљеви Економијаде, повезивање ученика средњих економских школа са простора бивше Југославије, размена знања, искуства и вештина стечених током школовања.

Foto (6)

Foto (7)