Студијско путовање у Охрид

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Из Чачка смо кренули у раним јутарњим сатима, 29. септембра 2011. године. Очекивало нас је дуго путовање, што нам није задавало проблема, јер смо знали да ће ово путовање бити незаборавно. И били смо у праву. Кренули смо преко Крушевца и аутопутом стигли до границе. Затим смо наставили пут кроз Македонију, до нашег одредишта Охрида. С нестрпљењем смо очекивали да видимо Охрид или бар прве назнаке Охридског језера. У вечерњим сатима смо стигли у Охрид и сместили се у Хотелу „Бетон“, на неких 4 километара удаљености од центра Охрида.

1  2

Сутрадан смо кренули у обилазак. Прво одредиште је било упознавање самог Охридског језера. Језеро захвата површину од 350 км2 и налази се на надморској висини од 695 метара. У језеру живи 17 врста риба, међу којима су најпознатије пастрмка, летница, јегуља, белвица, шаран и многе друге. Карактеристично је то да у Охридском језеру живи риба по називу плашица, од чије крљушти се прави чувени Охридски бисер. За израду једног бисера потребно је 3 тоне крљушти ове рибе. Очарани Охридским језером настављамо даљи обилазак, и обилазимо цркву Св. Софије, Св. Климента, Самуелову тврђаву, Биљанине изворе... На Биљаниним изворима пијемо воду за коју постоји веровање да особа која је попије, убрзо се и заљуби. Када смо завршили са обиласком ових знаменитости, остатак дана смо добили слободно за шетњу по Охриду.

3

 

4

Трећег дана крећемо у обилазак другог дела Охрида, тачније поред планине и националног парка Галичица стижемо до цркве Свети Наум. Постоји веровање да само верник може да када спусти главу на сандук у коме се налазе мошти Светог Наума чути и откуцаје његовог срца. Заинтригирани том чињеницом сви смо покушавали са великим напором и стрпљењем да чујемо откуцаје срца. Неки су чули (или им се бар тако учинило), а неки не. Пловимо реком Белим Дримом, чија је карактеристика да је пун подводних извора и да је температура током целе године 10 степени.

5

 

6

Када смо се враћали ка хотелу поглед на цело Охридско језеро је био толико јасан да смо могли видети ток реке Дрим која протиче кроз само језеро. Остатак дана проводимо у шетњи Охридом и дегустирању њихових специјалитета. Након напорног дана, али ипак дивно проведеног, враћамо се у хотел.

Свануо је дан када требамо кренути кући. Доручковали смо и у 8 часова кренули ка нашем последњем одредишту у Македонији, а то је Скопље. У Скопље стижемо око подне и најпре одлазимо у обилазак цркве Светог Спаса, а затим и центра града. Бивамо очарани центром Скопља, који је сачињен од бројних споменика знаменитих људи, не само Македоније него и света. Највећи међу свим споменицима је споменик Александра Македонског, који је висок 33 метра и тежак 33 тоне. У центру се налази и кућа мајке Терезе, која је рођена у Скопљу. Одлазимо и у обилазак тржног центра у Скопљу и у 15 часова крећемо за Чачак.

7

8

9

После дуже вожње, у вечерњим сатима стижемо у Чачак. Као што се каже све што је лепо, кратко траје, па и ово наше путовање.

 

Ученици четвртог разреда