Према годишњем плану рада школе у школској 2018/2019. изведено је стручно-студијско путовање за ученике другог разреда, које је било планирано за септембар.

На пут се кренуло 09.09.2018.год. 02:37 у пратњи туристичких водича ТА “АРИВА“. Седам професора, директор школе, лекар и 148 ученика распоређени су у три аутобуса. На свака два часа су прављене паузе у току путовања. Након паузе у Предејанима наставили смо пут ка граничном прелазу Прешево и Табановци, и у 9:45 ушли у Македонију. Наставак пута кроз Македонију био је угодан уз музику и веселу атмосферу. Убрзо смо се нашли на новом граничном прелазу Богородица, који смо брзо прешли, као и Евзони где смо завршили са граничним формалностима, ушли у Грчку и кренули да остварујемо наш програм.

3 2018

 

Путовање се наставило испод Олимпа, кроз Македонију и Тесалију, иза леђа Солуна , до кланца Темби где смо направили паузу од 45 минута у предивној природи и хладовини Афродитиних извора, где смо посетили храм Свете Петке. У вечерњим сатима стигли смо у Каламбаку , место испод Метеора, сместили се у хотел Еделвајс и Офреас. Вечера је била у 20 часова, слободно време за шетњу и разгледање градића до 24 часа. 

Сутрадан, после доручка посетили смо радионицу за израду икона у непосредној близини хотела, а онда смо се упутили ка манастиру Преображење на Метеорима, где смо се задржали у разгледању уз стручно објашњење наших водича. После тога имали смо ручак у Каламбаки, а потом кренули пут Атине. После вечере посетили смо брдо са кога се могла видети лепота Акропоља ноћу. Слободно време до 24 часа провели су у дружењу по собама.

 

Трећи дан је почео доручком, а након тога ишли смо у панорамско разгледање Атине (Парламент, Ботаничку башту, споменици Бајрону и Карађорђу, Атински колосеум). Касније смо се упутили ка атинском Акропољу. Уз стручно објашњење водича уживали смо у разгледању остатака античког града, а онда смо се упутили ка Глифади, атинском купалишту где смо себи приуштили купање и расхлађивање. После купања ученици су добили и ручак – гирос и воду, тако да је уживање на плажи трајало до 18 :30. Када смо се вратили у хотел, ученици су вечерали и припремили за вече на Плаки-где су уживали у грчком фолклору. У 24 часа смо се вратили у хотел и слободно време провели у дружењу по собама уз заслужени одмор.

 

Четврти дан смо започели разгледањем Парламента, где смо присуствовали смени Евзона, а онда имали три сата слободног времена за самостално разгледање града. Из Атине смо кренули ка Делфима, уз краће задржавање на Коринтском мореузу- чуду грчког грађевинарства, потом смо се укрцали на трајект, што је такође био доживљај за ученике, јер смо уживали не само у пловидби Јонским морем , него и у погледу на највећи висећи мост на свету. Лепо време омогућило је многим ученицима да буду на терасама трајекта, да уживају и фотографишу. На Делфима нас је чекало разгледање музеја, а после тога смо се попели на врх налазишта Делфи, уживали у лепотама античког грађевинарства и погледу који се одатле пружа. У вечерњим часовима сместили смо се у три хотела на Делфима која су била смештена врло близу. Многи су прошетали и купили неки од сувенира са Делфа. Слободно вече је било до 24 часа, које су ученици искористили на различите начине, за шетњу, одмор, послужење у пицерији и посластичарници...

 

Пети дан пут смо наставили ка Солуну, уз задржавање у Паралији. Најхрабрији ученици су се окупали на плажи, тако да је то било право уживање и посебно задовољство које ће се памтити и препричавати. Затим смо кренули ка Солуну и српском гробљу Зејтинлик, где су ученици одали пошту херојима Првог светског рата и где је начињена заједничка фотографија. Слободно време смо искористили за шетњу Солуном. Сви смо били смештени у Гранд хотелу са 5 звездица. Одморили смо се на вечери и уз специјалитете грчке кухиње се окрепили после напорног дана.

                   Ујутру, шести дан, у пола 9 напустили смо хотел и упутили се на панорамско разгледање града (Беас кула, споменик Александра Великог, Ротанда, Аристотелов трг). После тога ученици су имали слободно време, које су искористили за куповине и шетњу главном улицом Игњација. Одатле смо отишли у трговински центар Космос, где су ученици имали три сата за куповину и одморТада смо се упутили ка граници са Македонијом, коју смо прешли око 17:00, путовали смо око два сата кроз Македонију, а у Србију ушли око 19 часова. У Чачак смо стигли 15.09.2018. године у 01:30 часова. Али, као што се каже, све што је лепо, кратко траје, па тако и ово наше путовање..

               На овом путовању агенција је испунила све оно што је било предвиђено уговором-стручни водичи, лекар, посета свим дестинацијама... Ученици су били задовољни оним што су видели. Све у свему може се констатовати да је ово ССП било успешно и да су ученици понели много утисака и знања, да су били добри, да су поштовали рокове и договор са одељењским старешинама, да није било већих потреба за лекарском интервенцијом, сем оних ситних које прате свако путовање. Похвале за све учеснике, било је дивно и незаборавно.

                                                                                                                            Јасмина Јеремић Ћировић, професор