У школској 2017/2018. години, часови верске наставе извођени су у сва четири разреда, према распореду часова. На часовима су, поред тема предвиђених наставним планом и програмом, обрађиване и теме за које су ученици показали посебно интересовање, а које су предлагали ученици или предметни професор. Поред редовних тема, настојали смо да, према могућностима, садржај верске наставе унапредимо, освежимо и учинимо занимљивијим, ваннаставним активностима.

Испред манастира Успење

У суботу, 15. септембра, ученици трећег и четвртог разреда, у пратњи две професорке и вероучитеља, посетили су манастире овчарско-кабларске клисуре. Наше прво одредиште био је манастир Успење, где смо се поклонили моштима светитеља које се ту чувају, обишли остатке средњовековне манастирске куле и преписивачнице, а затим се, уз послужење одморили у манастирској гостопримници. У манастиру Јовање, посебан утисак оставила је молитва пред чудотворном Иконом Богородице Брзопомоћнице и моштима светог Макарија Јовањског, а у Никољу молитва крај столетног бора. Посетили смо и манастир Благовештење.

После Литургије

У суботу 9. децембра, у параклису чачанске саборне Цркве, Светој Литургији је присуствовало и на њој се причестило тридесетак наших ученика. Са ученицима првог разреда, у термину редовних часова, посетио сам чачански саборни храм и говорио о унутрашњости храма, богослужбеним књигама и одеждама, историји храма.

На дан школске Славе, Светог Саве, полазници веронауке, са вероучитељем, припиремили су пригодан програм. После благосиљања славског колача и жита, хор ученика отпевао је светосавску химну, а ученица Александра Симовић (IV-2) прочитала пригодан текст. Ученица Катарина Марић (III-8) отпевала је неколико пригодних песама. На Светосавској академији, која је одржана 27. јануара у Дому културе у организацији чачанске Цркве, награђени су најбољи полазници веронауке из чачанских основних и средњих школа. Из Економске школе награђене су Марија Гвозденовић (III-2) и Наташа Лазаревић (III-5).

Са прославе Светог Саве 1

У марту 2018. године, у току ускршњег поста, Светој Литургији у параклису чачанске цркве, присуствовала је и на њој се причестила група полазника веронауке.

На позив професорки српског језика, односно грађанског васпитања, као гост на часовима, одржао сам неколико предавања. Дана 7.11.2017. у одељењу IV-6, говорио сам на теме: Абортус и Зашто је јога неспојива са хришћанством, а у одељењу IV-5 на тему Абортус. Дана 5.12.2017. у одељењима I-1 и I-5 говорио сам на тему Савремено тумачење Библије, 6.12.2017. у одељењима II-2 и II-4 на тему Библијски мотиви у Његошевој књижевности. Дана 14.12.2017. на часу српског језика говорио сам на тему Књижевне вредности Светог Писма, а на часу грађанског васпитања у одељењу IV-2 на тему Зашто је јога неспојива са хришћанством.

Милош Јелић