Извештај са Сајма виртуелних предузећа, Чачак 2017.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Економска школа из Чачка се ове године нашла у улози школе домаћина сајма виртуелних предузећа који је одржан у Дому културе у Чачку у периоду од 12-14. маја 2017. године. На сајму је учествовало 24 виртуелна  предузећа из Србије, а међународни карактер сајму дали су учесници из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Словеније.

grupna fotografija

РЕДНИ БРОЈ НАЗИВ ПРЕДУЗЕЋА СЕДИШТЕ
1 Дамбо и дружина Пожаревац
2 Мадагаскар Бања Лука
3 Spice company Кнић
4 Violet Београд
5 Mystery Сремска Митровица
6 Комп Коле Крагујевац
7 Флоравита Пријепоље
8 Мумбаи Ариље
9 Тimber Mont Пљевља
10  Fantastic Параћин
11 С.П.О.Р.Т. Алибунар
12 Bee-sweet Ниш
13 Fit life Врање
14 Cherry Чачак
15 Луспорт Лучани
16 Круна осигурање Нови Пазар
17 Лавандоманија Књажевац
18 Balkan sport Сента
19 Папирус Сомбор
20 Air Sky Бор
21 Слатко Срце Аранђеловац
22 Wonderland Ужице
23 Joker Company Горњи Милановац
24 Сампро Земун
25 ТргоСпорт Београд
26 Princess Кикинда

У петак 12. маја 2017. године учесници сајма су у поподневним часовима стигли у наш град. У Дому културе је организована закуска за све ученике и наставнике, а након тога су присуствовали представи „Ми деца са станице Зоо“. Са сајамским пословањем се кренуло у суботу након званичног отварања сајма од стране Милана Лукића, представника локалне самоуправе, Слађане Парезановић у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Владана Ницовића, директора школе домаћина.

IPK 6516

Парарелно са пословањем ученика из целе Србије и региона, наставници су организовано посетили Овчар бању и сплаварили Западном Моравом. Након сајамског пословања, у поподневним часовима ученици су организовано обишли град у пратњи наших ученика волонтера – водича. У вечерњим часовима организовано је другарско вече за ученике у дворишту Гимназије, а за наставнике свечана вечера.

Сајамско пословање је настављено у недељу до 14h када је започето проглашење победника и свечано затварање сајма.

Свако виртуелно предузеће  представљала су по три ученика и један предметни наставник, који су у два дана пословања активно сарађивали са посетиоцима сајма и другим виртуелним предузећима. Поред виртуелних предузећа, Установа „Зрачак“ имала је свој изложбено продајни штанд.

IPK 6492

У два дана сајамског пословања ученици су  представили  стечена практична знања и вештине из области предузетништва, рачуноводства, канцеларијског пословања, маркетинга и других стручних предмета. Сајам је допринео развијању стручних и практичних компетенција ученика и јачању сарадње са привредом, што све подстиче предузетнички дух код ученика.

Сајам је посетило преко 1500 посетилаца, а осим наших суграђана, великој посећености сајма допринеле су организоване посете школа из Велике Плане, Пожаревца, Лучана, Сремске Митровице, Бора и Београда.

IPK 6502

Ученици су се такмичили у десет категорија: најбољи штанд, најбоља документација,  највећи број трансакција, најбољи каталог, најбоља реклама, најбоља презентација, најбољи сајт, најбољи рекламни материјал, најбољи продавац и најбоља маскота.

Рад ученика вредновала је комисија у саставу:

  • Ненад Стајић – дипломирани економиста, Економски факултет Универзитета у Београду,
  • Владимир Ранковић – ванредни професор Економског факултета Универзитета у Крагујевцу,
  • Немања Карапавловић – асистент Економског факултета Универзитета у Крагујевцу,
  • Предраг Обрадовић – ПР Универзитета Сингидунум,
  • Горана Танасковић - Регионална Привредна комора Краљево ОЈ Чачак
  • Марина Цвјетић, представник привреде – Унипромет Чачак.

IPK 6532

По оценама комисије сви учесници сајма презентовали су изузетна знања и вештине, за сваку категорију истакла су се поједина виртуелна предузећа:

  • најбољи штанд – Флоравита Пријепоље,
  • најбоља документација – Mystery Сремска Митровица,
  • највећи број трансакција - Cherry Чачак,
  • најбољи каталог -  Princess Кикинда,
  • најбоља реклама – Air Sky Бор,
  • најбоља презентација – Timber mont Пљевља,
  • најбољи сајт - Princess Кикинда,
  • најбољи рекламни материјал – Комп Коле Крагујевац,
  • најбољи продавац  - Лука Стоилковић, Fit life Врање и
  • најбоља маскота – Bee sweet Ниш.

IPK 6549

Наша школа искористила је прилику да на најбољи могући начин промовише град Чачак, а томе су допринели чачански привредници и предузетници који су подржали сајам новчаним и робним донацијама.

IPK 7045

 

Целокупну организацију сајма подржала је Заједница економских, правно - биротехничких, трговинских и угоститељско – туристичких школа у име које су присуствовали Милибор Саковић, председник УО, Дејан Недић, координатор сајма и Зорица Маравић, члан УО, као и координатори Сервисног центра Сопот Јасмина Гајић и Наташа Сретеновић.

Организациони тим сајма