Пут наших ученика у Немачку и ученика из Немачке у Србију

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 Економска школа у Чачку је учесник у пројекту ,,Партнерство на делу’’ у коме тридесетак школа из Србије проналази партнерске школе у Немачкој. Сарадња је отпочела тако што су ученици из Србије посетили Немачку, а након тога ученици из Немачке узвраћају посету. Све ово се одвија под покровитељством немачке владине организације ГТЗ (ГИЗ), у организацији Европског Покрета и америчког Института за одрживе заједнице и УСАИД. У склопу тог пројекта, десет ученика наше школе са смера банкарски службеник, директор и два наставника су крајем септембра посетили пријатељску школу у Waiblingenu у Немачкој.

Немачки ученици, учећи банкарски смер у својој школи, две недеље похађају наставу, а три недеље раде у банци као „прави“ запослени и за то добијају плату. Немачки образовни систем се итекако разликује од нашег, јер се акценат, заиста, ставља на практичан рад.

Крајем марта немачки ученици и наставници су узвратили посету. Посета је отпочела њиховим дочеком на аеродрому и обиласком Београда. Најпре смо посетили Народну Банку Србије где су се гости упознали са нашим банкарским системом. Након шетње по Београду упутили смо се у Чачак где су ученици смештени у породицама деце која су претходно била у посети Немачкој. Дружење је настављено наредног дана посетом школи и присуствовањем настави у нашим кабинетима виртуалне банке. За ученике госте уприличена је позоришна представа „Протекција“ Бранислава Нушић, коју су припремили ученици наше школе у оквиру акција солидарности и прикупљања новчаних средстава за куповину помагала за болесног друга. Немачки ученици и наставници су били посебно одушевљени таквим видом солидарности који су наши ученици показали.

Наредног дана имали смо посету Мокрој Гори и Златибору. Целодневни излет је протекао у изузетном дружењу и упознавању са нашом културом и обичајима.

Ученици и наставници из Немачке имали су прилику да посете нашу локалну, Чачанску банку а.д. и да се упознају са њеним радом. Такође су имали састанак са градоначелником Чачка, који их је поздравио и размењени су пригодни поклони.

Гости из Немачке су понели изузетне утиске о традиционалном гостопримству наших људи, већина ствари им се овде допала, уочили су неке разлике које постоје између наших култура и менталитета, али су, генерално, били изузетно задовољни оним што су овде доживели. Те позитивне утиске они би требало да пренесу осталим ученицима у својој школи. Треба рећи да ће ова сарадња бити настављена само уколико буде било заинтересованих ученика у Немачкој да дођу овамо и виде како то изгледа бити ђак у Србији. Они имају проблем што, заиста не могу много да изостану из школе, стално имају некакве испите којима морају да присуствују, а такође, банке у којима раде, им не дају одмор, који ће потрошити за овакво путовање.