ОВАКО СУ УЧЕНИЦИ ДОЖИВЕЛИ ЕКСКУРЗИЈУ

У раним јутарњим часовима, у недељу 09. 09. 2012. год. у 01час, ученици другог разреда са својим одељењским старешинама и директор школе кренули су на пут у Будимпешту, Беч и Балатон. Четири водича из агенције „Ласта“, 153 ученика, 8 професора и директор су чинили ову туристичку експедицију.

Путовање преко Београда, Новог Сада, Суботице и Хоргоша, уз музику и дружење је било пријатно, са успутним задржавањима ради одмора.

Први дан У Будимпешту смо стигли око поднева. Локални водичи су нас сачекали на Тргу хероја и упознали са културно историски споменицима Будимпеште, видели градски парк са замком Хуњади , потом смо кренули у панорамско разгледање, видели амбасаду Србије, обилазили брдо Гелерт и Цитаделу. У улици Ваци сви ученици имали су слободно време за разгледање и шопинг. У вечерњим сатима сместили смо се у хотел где је била вечера. Заказана ноћна вожња бродом на Дунаву била је у 10 часова. После много утисака ноћног разгледања Будимпеште, пловидбе испод прелепих мостова на Дунаву фотографисања импозантног Парламента, вратили смо се у хотел и преноћили.

Другог дана после доручка кренули смо у посету градићу Сент Андреја који се налази на 20 км северозападно од Будимпеште. Видели смо градић медитеранске атмосфере са калдрмисаним улицама, барокном архитектуром и црквама од којих су четири власништво Српске православне цркве-Пожаревачка, Преображењска, Богородична и Благовештанска. Ту нам је било лепо одморили смо сеи окрепили у тишини тог српског градића у коме данас живи око 90 срба.

Након тога пут нас води у Беч. Уз пратњу локалног водича имали смо прилику да видимо трг Марије Терезије, Парламент, концертну дворану, Оперу... Пешице кроз град дошли смо до Градске куће где је била обезбеђена вечера. После тога смештај је био у хотелу са четири звездице који је такође оставио леп утисак на све ученике.

Трећег дана Дворац Шенбрун-атракција у Бечу летњи дворац Хабзбурга. Од водича смо чули занимљиве приче о њиховим становницима кроз историју, о Марији Терезији и о лепотици Сиси.

Шенбрунски вртови и паркови су задивили својом лепотом и чистоћом. Ученици су имали и ту слободно време па су могли да фотографишу.

На путу ка Балатону свратили смо у шопинг центар Пандорф где су ученици имали прилике и да себи купе неки сувенир. Увече је смештај и вечера била у хотелу „Балатон“ на истоименом језеру.

Четврти дан је био предвиђен за обилазак језера Балатон, тако да нас је локални водич одвео у место Тихањ на другу обалу језера. Било је интересантно прећи трајектом на другу страну и упознати се са лепотама овог туристичког места. По повратку у хотел ученици су имали слободно време за купање на језеру и друге спортске активности. Вечера је послужена у хотелу. Увече је било слободно време и разгледање града Балатона до 12 часова.

Пети дан је започео са доручком у хотелу и спремањем за пут за Чачак, путовање је било пријатно уз песму и дружење са успутним задржавењем за одмор. Увече смо свратили на Палић око 19часова вечерали и после наставили пут за Чачак.

Време сунчано и пријатно за ово доба године нас је послужило до краја нашег путовања. У Србију вратили смо се пуни лепих утисака 13. 09. 2012. око 0 часова и 30 минута.

Образовно-васпитни циљ овог студијског путовања је испуњен, јер све што је планом предвиђено реализовано је, уз обострано задовољство и ученика и њихових одељењских старешина и директора школе.

Вођа одељењског већа другог разреда:  Драгана Гајовић