Посета Сајму књига

Ове године одржан је 65. Сајам књига и ученици наше школе и запослени у њој су га посетили 26. октобра. Београд је био пун љубитеља књига који су дошли из Србије, Републике Српске и других крајева нашег региона, јер су пожелели после две године неодржавања Сајма књига да се поново нађу на истом. Више од 270 ученика Економске школе је кренуло у 8 часова за Београд, било на Сајму књига од 10 часова до жељеног термина и након тога провело слободно време до 17 часова. Сви ученици су поштовали договорено време, осетили дах чувене манифестације и са новим искуством се вратили у 19 часова у Чачак. Планиран догађај је у потпуности реализован и на крају треба истаћи добру организацију свих актера овог путовања.

IMG 82e0b6dd7b6a8fa712bcb2713b054ea2 V

 
                                                                                                                      Татјана Пајић

Економска школа обележила "Међународни дан борбе против вршњачког насиља" 24.02.2021.године

Међународни дан борбе против вршњачког насиља као и сваке године обележавамо последње среде у фебруару  под називом Дан розих мајицаˮ. 

Промовисање превенције и заштите деце и ученика од насиља и дискриминације подразумева указивање на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата. Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање прописане су мере и активности којима се у школи ствара сигурно и подстицајно окружење, негује атмосфера сарадње, уважавања и конструктивне комуникације.

Прилог: Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњакаУченик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Активности наших ученика можете видети кроз следеће прилоге : 

Извештај о предавању Startup-уј се

У периоду од 17.02. до 24.02.2021. године, одржан је пројекат под називом „Startup-уј се, Пробуди предузетника у себи“ које је организовао AISEC тим у Чачку. На овом пројекту учествовало је пет  ученика наше школе из одељења II/2, а то су: Лена Белошевић, Кристина Вранић, Кристијан Миловановић, Милица Петровић и Бојана Шибалић од којих су  две ученице, Кристина Вранић и Милица Петровић освојиле прво место.

Прва три дана имали смо предавања од стране предузетника и људи који су свој посао започели кроз AISEC тим. Нека од предавања била су на тему: Панел дискусије, Тимског рада и Маркетинга.

Последња три дана решавали смо студију случаја, где смо били подељени у тимове у којима смо имали задатак да осмислимо наше предузеће, одрадимо план рада преко Канвас модела и на самом крају да представимо комисији наш рад.

Предавања су била веома интересантна, занимљива, а понајвше поучна. Упознали смо се са многим битним темама и имали отворену дискусију о идејама нашег предузећа.

Милица Петровић II/2

Извештај о учешћу на онлајн курсу под називом „Мини бизнис академија“

Током зимског распуста, 11, 12. и 13. јануара 2021. године факултет Сингидунум из Београда је организовао предавања у оквиру онлајн курсева под називом „Мини бизнис академија“. Због новонастале ситуације предавања су ове године одржана преко Google meet-a. На предавањима је учествовало неколико ученика наше школе. По завршетку курса добили смо сертификате од факултета.

Представници Економске школе на отварању Научно технолошког центра у Чачку

Ученице Економске школе Мила Симовић, Тијана Ивановић и Ђурђина Рајичић у пратњи професора Драгане Јаковљевић, Сање Николић и Павла Брковића представљали су нашу школу на отварању Научно технолошког центра на простору некадашњег "Цера". Учесници су присуствовали отварању импозантне хале од више од 6.000 квадратних метара на чијем ће простору многа микро, мала и средња предузећа пронаћи свој простор за раст и развој. Ученице наше школе су достојно репрезентовале школу својим понашањем, манирима и свеукупним утиском које су оставиле. Присутне, међу којима и Председника Репбулике и неколико чланова Владе Србије упознале су са начином на који се ученици наше школе теоријски и практично усавршавају са посебним нагласком на предузетничке вештине и знања која стичу на предметима "Финансијско-рачуноводствена обука" и "Предузетништво". Ученице су пуне утисака и захвалне су управи и наставницима школе што је баш њих одредила да репрезентују школу на овој свечаности. 

вуч

 

Павле Брковић