У петак, 01. децембра 2017. године, пет одељења ученика трећег разреда, образовноих профила: економски техничар, финансијски администратор и комерцијалиста (III/1, III/2, III/4, III/5 и III/6), посетили су Економски факултет у Београду. Ученике су водили наставници који реализују практичну и блок наставу, као и чланови Тима за каријерно вођење: Јасмина Јеремић Ћировић, Марина Рацковић, Весна Јекић, Ивана Милисављевић, Драгана Јаковљевић и Сања Николић.

EKONOMSKI BG5

Дана 27.11.2017. године ученици Економске школе, одељење III3, са професорком Аном Спасојевић, посетили су вртић ,,Мајски цвет''. Дружили су се са старијом вртићком групом, коју воде васпитачице Лела Пејовић и Маријана Шен.

Ученици су се у школи припремали за посету вртићу.  Спремали су питања за квиз, правили уплатницу на хамер папиру,  коју су деца у вртићу попуњавала на оригиналном обрасцу, као и награде за децу (слаткише и украсе). Ученици су децу учили да попуњавају уплатнице, да користе печат, спајалице,  хефталицу и зумбалицу. Након тога су извлачили питања и одговарали на њих. Добијали су петице и награде за сваки тачан одговор. Такмичили су се у играма са балоном, као и са лоптицом и кашиком.

Majski cvet2 2017

На крају су извлачили  слаткише из пињате коју је направила професорка Ана Спасојевић са својом децом. На самом крају дружења, васпитачице су почастиле наше ученике и захвалиле се на посети уз наду да ће се дружење поновити.

Majski cvet 2017

 

Свако дете је добило диплому Мали економац. Деца су се много обрадовала и лепо провела. Ученици су научили да је потребно пуно стрпљења у раду са децом и били су веома добри учитељи малишанима.

Тим за партнерства и пројекте

Ана Спасојевић

У периоду од  16. до 22. октобра 2017. године у радну посету Економској школи у Чачку  дошли су ученици Борис Иваноски и Јака Петрович у пратњи професора Дамијана Крашовеца  из Словеније. Део ученика и професора из Словеније посетио је у Крагујевацу  Трговинско-угоститељску школу „Тоза Драговић“ и Политехничку школу.

SLOVENIJA IV 3

Ученици су били смештени код ученика домаћина, Андрије Петровића,  одељење 22 и Драшка Јовановића, одељење 43.  Ученици и професори  заједнички су реализовали пројекат„Економско-еколошки бициклизам“. Исти ученици посетили су нашу школу и наш град у мају када је делегација Словеније учествовала на Међународном сајму виртуелних предузећа Чачак 2017. Одушевљени гостопринством наших ученика Борис и Јака изразили су жељу да поново буду њихови гости и део пројекта „Економско-еколошки бициклизам“. Овај пројекат заједнички су реализовали ученици ове две школе.  Из Словеније са собом су допремили  бицикле и заједно са домаћинима возили кроз Чачак, указавши на потребе изгадње бициклистичких стаза, паркинг места за бицикле као и потребе јавног сервиса за изнајмљивање бицикала.

Slovenija IV 10

 

Пре доласка својих вршњака из Словеније, ученици Економске школе спровели су анкету о навикама наших ђака у погледу коришћења бицикли код нас. Резултати су поражавајући јер веома мали број ђака вози бицикл и долази у школу истом упркос повољном  географском положају коју наш град има. У оквиру пројекта гости из  Љубљане су приказали презентацију користи од вожње бициклом, навике у вези бициклизма у Словенији, идеалне бициклистичке стазе, јавни сервис изнајмљивања бицикала и сл.  Драшко и Андрија су приказали  презентацију „Бицклом до џепарца“ где су истакли предности возње бицикла и колико би се могло уштедети ако би више користили ово превозно средство.

Slovenija IV 11

Економска школа угостила је  ученике и наставнике из Крагујевачких школа као и њихове госте из Словеније, који су заједно учествовали на трибини „Економско-еколошки бициклизам“, где су о овим темама дискутовали:  директор бициклистичког клуба Борац Чачак“, Драган Достанић, представник привреде, планинар и родитељ Цане Јовановић, професори активни бициклисти Горан Шипетић и Данијела Николић, ученици Економске школе Давид Шујдовић, Марија Мартиновић, Јелена Кнежевић, Јована Петковић, Татјана Чкоњевић, Анђела Цоклески и Бојана Максимовић.

Slovenija IV 12

Поред посете Чачку гости су са домаћинима обишли Крагујевац, учествовали на радионицама у Трговинско-угоститељској школи „Тоза Драговић“ и присуствовали Великом школском часу у Шумарицама, 21. октобра.

У узвратну посету Андрија и Драшко кренуће у априлу 2018. године где ће се упознати са Словеначким системом образовања, бициклизмом, културом и навикама својих вршњака.

У  организацији и реализацији свих пројектних активности учествовали су професори: Данијела Рвовић, Драгана Јаковљевић, Драгица Вујичић, Ана Спасојевић, Горан Шипетић, Павле Брковић, Гордана Јевтовић и Данијела Николић.

  Ана Спасојевић

   Члан тима за партнерства и пројекте

Сајам књига је традиционална манифестација, за читав регион, па и за нашу школу. Из године у годину ученици Економске школе посећују овај културни догађај, а ове године је 25. октобра пошло 350 ученика, односно седам аутобуса.

Sajam knjiga 2017 18 1

У среду, 18.10. 2017. у Дому кулуре, од 18,00 часова, уценици неких одељења I и II рареда Економске школе су са професорима српског језика и књижевности погледали најновији филм АНА КАРЕЊИНА, СЕЋАЊА ВРОНСКОГ, који је највећим делом прича о познатом Толстојевом роману у комбинацији са текстом једне приповетке.

 

Више од два сата, гледаоци су могли пратити причу о љубави коју овог пута представља Анин син Сергеј који је 1904. у Мандзурији као главни хирург руске војне болнице спасава рањене официре међу којима је и Вронски. После краћег оклевања Вронски представља трагицчну љубав са Аном и схвата да је заточеник те љубави  тридесет година. Редитељ Карен Сахназаров је дао врло убедљиву, динамичну, сликовиту и реалну причу једног дела романа АНА КАРЕЊИНА. Изузетни костими, богата сценографија, колоритна фотографија, предивни пејзажи воде гледаоце кроз филм и показују да се роман увек може изнова читати и да је пожељно ново виђење овог светског класика. 

 Tања Пајић