Извештај са излета ученика првог разреда 2017/2018.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Према наставном плану и програму излет за ученике првог разреда реализован је у недељу 08.10.2017. године.

На излет су ишли ученици првог разреда са својим одељењским старешинама, директором школе, професорком историје Славицом Салемовић, као стручним водичем, помоћником Николом, као и представници Ученичког парламента са професором Павлом Брковић. Сунчано јутро нам је обећавало добар провод на излету, а лепо време које је потрајало цели дан допринело је доброј атмосфери и лепом уживању. 

IMG 11c252210f2f5058c6a8237d0889715e V

Пут нас је водио преко Крагујевца, где смо прво застали у Шумарицама. Посетили смо споменик стрељаним ђацима и професорима. Професорка историје испричала нам је причу о крагујевачком масакру 1941. године у коме су страдали недужни ђаци и професори, а директор је искористио прилику да се представи новој генерацији првака.

Наставили смо до манастира Покајница, задужбине Милоша Обреновића. Видели смо Цркву Брвнару, коју је подигао 1818. године војсковођа и народни старешина Вујица Вулићевић. Њен настанак, у близини места на коме је Вујица учествовао у убиству свог кума Карађорђа, тумачен је као чин покајања, по чему је храм добио име. После историјског подсећања на овом месту, упутили смо се ка Радовањском лугу. До Радовањског луга смо одлучили да дођемо пешице где смо уживали у хладовини јер се налази у столетној шуми села Радовање. Обухвата место убиства и првобитан гроб вожда Ђорђа Петровића, цркву посвећену Светом Архангелу Гаврилу, познату под именом Црква Захвалница. Код Карађорђевог гроба за нас је одржана представа, која је на ученике оставила снажан утисак. 

IMG fa9c4523876a4bf6d1eded04af2167bd V

Након тога смо се упутили ка Опленцу. Испред Храма Светог Ђорђа, који је уједно и задужбина Карађорђевића, слушали смо историју о династији Карађорђевић и видели смо кућу и споменик краља Петра. У Тополи нас је дочекала манифестација ''Опленачка берба'', а ученици су добили слободно време за разгледање и одмор.

Према договореном времену окупили смо се и пошли пут ка Чачку и у исти пристигли у 19:20.

На крају су сви ученици и професори били срећни јер је излет реализован без проблема. Циљ који је постављен остварен је, и може се рећи да је излет био добро организован, садржајан и да је испунио очекивања свих учесника. Ученици су се добро понашали на овом путовању, тако да ми, наставници, можемо да их похвалимо и приступимо планирању стручно-студијског путовања за други разред.

Јасмина Јеремић Ћировић, професор