Сајам виртуелних предузећа

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

           Четврти Национални сајам виртуелних предузећа ове године је одржан у Бечеју, 20. и 21. маја. Међу 32 виртуелна предузећа из целе Србије, значајно је било и учешће виртуелног предузећа “Пертлица” (одељење III/5) из наше школе.

Као што је познато, у новом образовном профилу финансијског администратора акценат је на практичној обуци, чију суштину чини симулација пословних процеса у виртуелним предузећима у школи. Симулација сајмова је такође део практичне обуке. Сваке друге године ученици своја привредна друштва и производе представљају на националном сајму виртуелних предузећа. До сада су организована четири сајма: у Београду 2006, Чачку 2007, Параћину 2009. и Бечеју 2011. Одабрана виртуелна предузећа учествују и на међународним сајмовима у иностранству.

Четврти Национални сајам организован је под покровитељством Министарства просвете Републике Србије, Немачке организације за техничку подршку и сарадњу – ГТЗ и CulturContakta Аустрија. Сви послови везани за организацију самог сајма били су поверени Тиму за организацију сајма, који су чинили наставници економских школа из града домаћина, Сопота и Ужица.

На Сајму су учествовала 32 виртуелна предузећа III и IV разреда профила пословни и финансијски администратор и службеник у осигурању, који су пријављени код Сервисног Центра Сопот (послују у систему виртуелних предузећа Србије) и имају отворен текући рачун код виртуелне банке из Ужица. Своје штандове у Хали спортова у Бечеју, где је одржан Сајам, имали су и учесници који нису виртуелна предузећа: ГТЗ, Сервисни Центар, CulturContakt, виртуелна банка из Ужица, преко које се обављао сав платни промет и Njiener Städtische осигурање.

У складу са правилима сајамског пословања, виртуелна предузећа су могла да врше купопродају са другим виртуелним предузећима на самом сајму, као и продају физичким лицима - посетиоцима сајма. Физичка лица- посетиоци сајма, били су основци из Бечеја и ученици економских школа из целе Србије, који су организовано долазили аутобусима. Све њих, а било их је преко 2500, особље штандова је покушавало да привуче специјалним сајамским попустима, наградним играма, мноштвом пропагандног материјала, изгледом штанда, љубазношћу и комуникативношћу, а све у циљу боље продаје и представљања потенцијалним купцима.

О убедљивости производа и самог штанда виртуелног предузећа “Пертлица” које се бави прометом обуће, говоре само речи похвале свих посетиоца нашег штанда, а посебан утисак су оставили на чланове Комисије и то, пре свега, својом упућеношћу у пословање и вештим одговарањем на њихова питања.

Рад виртуелних предузећа вредновала је Комисија од 5 чланова, а додељене су и награде за освојена прва три места:

Прво место: VP “Diamond”, Бор

Друго место: VP “Fadex”, Зајечар

Треће место: VП “Juice land”, Параћин

Комисија је издвојила још једно ВП и осигуравајуће друштво која су имала запажено учешће на овом Сајму, а то су: ВПСкок”, Шабац и ОД “Aikons”, Нови Сад.

Поред награда које су додељене на основу оцена Комисије, и новинари су имали свој удео у овој манифестацији, па су доделили награду за најоригиналнији штанд и то ВП ”Ерамеско“, Ужице.

Сајамско пословање је било врло интензивно и представљало је круну самог Сајма, а ученици одељења III/5, који су учествовали у припремама за сајам, својим приступом, креативношћу, преданошћу и квалитетом, допринели су атрактивном изгледу и успешном пословању нашег виртуелног предузећа.

Са аспекта учесника- виртуелних предузећа, која су била одлично припремљена, био је ово најбољи национални сајам до сада. Надамо се да ће у будуће прерасти у традиционалну манифестацију која ће се одржавати сваке године.