У периоду од 18. до 20. априла 2019. године Економска школа из Чачка је била једна од школа учесница 2. Међународне конференције под називом „ИЗАЗОВИ МЕЂУНАРОДНОГ ПАРТНЕРСТВА СТРУКОВНИХ ШКОЛА“. Нашу школу на Међунарoдној конференцији представљали су директор школе – Владан Ницовић, наставник економске групе предмета – Драгана Јаковљевић и две ученице трећег разреда – Тијана Ивановић, одељење 3/1 и Ивона Тошовић, одељење 3/6.

Fotografija Slovenija konferencija

 

Сврха конференције је да се представе предности међународног партнерста стручних школа који би представљали полазиште за побољшање квалитета наставног процеса.

Струковни образовни центар Љубљана је дугогодишњи партнер наше школе и искусан организатор оваквих догађаја.

Циљ конференције био је подстицање дискусије међу наставницима, пројектним координаторима, менторима у предузећима, директорима школа и другим социјалним партнерима, о потреби повезивања и сарадње између школа и предузећа како на националном тако и међународном нивоу. Повезивање различитих школа и привреде са циљем умрежавања знања и вештина како би се унапредио квалитет образовног процеса, представља изазов. Овакав приступ може значајно допринети развоју културе целоживотног учења, које представља једно од начела Европске уније на подручју стручног образовања.

Fotografija Slovenija konferencija1

Рад на конференцији био је подељен у три секције. Нашу школу, у оквиру секције 1, је представила Драгана Јаковљевић на тему „Перспектива наше школе у будућој сарадњи са Ерасмус+“. Рад на горе поменуту тему је објављен у зборнику радова 2. Међународне конференције на енглеском језику у штампаном облику.

Директор школе Владан Ницовић је на међународној конференцији имао радни састанак са директорима средњих стручних школа из Словеније, Хрватске, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Србије, где су прецизиране даље активности са циљем реализације новог међународног пројекта који би обухватио горе поменуте државе и повезао земље југоисточне Европе.

Ученице наше школе су учествовале у „ученичкој секцији“ која је организована у оквиру конференције на којој су ученици из различитих држава разменили своја искуства стечена на размени и усавршавању у иностранству. У оквиру секције одржан је округли сто где су ученици представили своја очекивања од међународних размена. Други део активности за ученике реализован је у центру Љубљане са циљем упознавања знаменитости града кроз различите друштвене игре.

Fotografija Slovenija konferencija2

Циљ учешћа наше школе на конференцији био је проналажење партнерских школа за будуће Ерасмус+ пројекте. Циљ је у потпуности остварен, обзиром да се крајем маја очекује посета представника СИЦ-а Љубљана ради потписивања споразума о заједничкој сарадњи.

Утисци ученица:

„Мој целокупан утисак је одличан. Мислим да би свако ко је у могућности требао да доживи овако нешто јер је искуство непроцењиво. Нова пријатељства, упознајете нов град и видите га очима људи који тамо живе. Уклањате предрасуде које имате и превазилази се нека врста страха од непознатог. Надам се поновном дружењу и одласку у неку нову школу или што да не и неку нову државу.“

Тијана Ивановић III1

„Ово је за мене било непроцењиво искуство јер сам упознала доста нових људи, културу других држава као и језик.“

Ивона Тошовић III6

                                                                                           Подносилац извештаја:

                                                                                                Драгана Јаковљевић